Ova operacija je neophodna, kako bi vaš motocikl mogao da diše.

Nivo težine: ⭐⭐⭐

Prosečno potrebno vreme: trideset minuta

Kada?

Kada je vreme da očistite sunđerasti filter?

  • Za off-road, motokros, enduro ili supermoto, preporučuje se čišćenje filtera nakon svake vožnje. Za putne motocikle koji imaju filter vazduha od sunđera, savetujemo da ih redovno čistite - na svakih 5.000 km maksimalno.

Kada je vreme da zamenite filter?

  • Neophodno je da promenite filter na svakih 50.000 km okvirno. Ukoliko se motocikl koristi za off-road, proverite stanje filtera nakon svakog pranja.

Neophodna oprema i alat

Evo šta vam treba:

Lista IPONE proizvoda:

  • Air Filter Cleaner - sredstvo za čišćenje koje uklanja sve nečistoće iz sunđerastog filtera
  • Ail Filter Oil Spray / Liquid - ulje koje drži prljavštinu u filteru i sprečava da ona dođe u motor
  • Waterproof Grease
  • Prostirka – za savršenu zaštitu svih podova od tečnih mrlja

IPONE sprej za podmazivanje sunđerastih filtera Spray AIR FILTER OIL

1,683.00 RSD
- Način upotrebe : - Očistite filter Ipone AIR FILTER CLEANER-om. - Snažno promućkajte AIR FILTER OIL Spray. - Nanesite sprej sa spoljašnje i untrašnje strane filtera tako da plava boja bude ravnomerno raspoređena po celom filteru. - Ostavite filter na kratko da se osuši.

IPONE tečnost za podmazivanje sunđerastih filtera AIR FILTER OIL

1,545.00 RSD
- Način upotrebe : - Očistite filter Ipone AIR FILTER CLEANER-om. - Sipajte AIR FILTER OIL Liquid u posudu. - Natopite filter bez uvijanja dok ne bude plava boja ravnomerno raspoređena po celom filteru. - Ostavite filter da se suši najmanje 2 h.

IPONE tečnost za pranje sunđerastih filtera AIR FILTER CLEANER

5,086.00 RSD
- Način upotrebe : - Navucite rukavice i skinite filter. - Sipajte AIR FILTER CLEANER u dublju posudu. - Potopite i dobro isperite filter. - Izvadite filter bez ceđenja. - Ostavite da se suši najmanje 2 h. - Zaštitite filter sa Ipone AIR FILTER OIL.

IPONE vodootporna mast za podmazivanje ležajeva WATERPROOF GREASE

1,564.00 RSD
- Način upotrebe : - Ravnomerno naneti mast u tankom sloju na delove koje želimo podmazati.

Ostala oprema koja je potrebna:

  • Posuda od nerđajućeg čelika
  • Radne rukavice
  • Papirni ubrus
  • Kutija sa alatom

Kako održavati sunđerasti filter?

Očistite vaš motocikl pre početka rada i uverite se da je čist, kako biste sprečili da prljavština dospe u usisnu granu.

1. Čišćenje sunđerastog filtera

1a. Da biste pristupili filteru za vazduh, obično morate da rastavite sedište, bočni poklopac ili rezervoar. Ove informacije možete pronaći u priručniku proizvođača.

1b. Oslobodite filter vazduha. Nakon uklanjanja filtera, preporučujemo da vratite poklopac, kako biste sprečili da nečistoće upadnu u usisnu granu.

Kada izvadite filter, uklonite držač i stavite ga u posudu.

1c. Sipajte Air Filter Cleaner u posudu, a zatim natopite sunđerasti filter nekoliko puta. Ovo sredstvo efikasno uklanja sve nečistoće - prašinu, blato, pesak, ulja, bez oštećenja strukture sunđera.

Za poslednje ispiranje, očistite posudu i sipajte novo sredstvo.

SAVET - ne oklevajte da podignete sunđerasti filter iznad posude kako bi se ocedio i kako bi se uklonile nečistoće. Ali ga nikada nemojte uvrtati!

1d. Pritisnite nežno sunđerasti filter kako ga ne biste oštetili. Ostavite ga da se osuši oko 2 sata u provetrenoj prostoriji.

2. Podmažite sunđerasti filter

Air Filter Oil sprečava vodu, blato, prašinu i pesak da uđu u motor, zadržavajući sve nečistoće na samom filteru. Dobro podmazan filter obezbeđuje veću snagu i duži vek motocikla!

 

2a. Kada se sunđerasti filter osuši, uzmite čistu tacnu i sipajte u nju nekoliko centimetara ulja za sunđerasti filter.

Koristite zaštitne rukavice i potopite filter u tečnost. Pritiskajte nežno bez uvrtanja. Filter mora biti 100% natopljen. Kako je naše Air Filter Oil sredstvo plave boje, lako se može proveriti da li je ulje ravnomerno raspoređeno po celom filteru.

Za one koji ne žele da uprljaju ruke, tu je Air Filter Oil Spray. Njegova mlaznica omogućava jednostavnu primenu zahvaljujući širokom i homogenom mlazu. Vodite računa da naprskate i spoljašnje i unutrašnje delove sunđerastog filera.

2b. Kada završite i filter dobro podmažete, nežno ga pritisnite na ubrus kako bi se uklonio višak ulja.

Ostavite da se osuši par minuta na čistoj podlozi.

2c. Očistite ostale delove filtera sa Air filter Cleaner. Takođe, očistite i nosač filtera, proverite da li je usisna grana savršeno čista i ako je potrebno, takođe je očistite.

2d. Ukoliko se motocikl vozi u ekstremnim uslovima, na primer u veoma vlažnom okruženju, nanesite tanak sloj vodootporne masti na prednju stranu filtera, pre nego što ga ponovo sastavite. Time se smanjuje mogućnost da voda uđe u usisnu granu.

Ukoliko vozite po pesku, preporučujemo da dodatno zaštitite filter.

2d. Kada ponovo stavljate filter na motocikl, uverite se da je filter dobro postavljen na svom originalnom mestu, da su šrafovi ili kopča dobro zategnuti i postavljeni, tako da filter može savršeno da zaustavi sve nečistoće.

Kada postavite filter na mesto i pričvrstite, vratite sedište, poklopac ili rezervoar.

I to je to, nije bilo teško zar ne?