Kako pronaći najbolje ulje za motor?

Kao i svaki drugi motorizovani uređaj, i vaš motocikl zahteva redovno održavanje kako bi ostao u vrhunskom stanju. Jedan od ključnih elemenata održavanja je odabir pravog motornog ulja. Kroz ovaj vodič, otkrićemo kako pronaći najbolje ulje za vaš motor i razumeti ključne faktore poput viskoziteta, vrste ulja i druge karakteristike.

Prvi korak u odabiru pravog ulja je proveriti preporuke proizvođača vašeg motocikla. U uputstvima za upotrebu ili servisnoj knjižici motocikla, proizvođač obično precizira preporučeni tip i viskozitet motornog ulja. Ukoliko nemate pristup tim informacijama Ipone je smislio rešenje i za takvu pretragu. (Više u nastavku teksta)

Šta je viskozitet?

Viskozitet je mera trenja unutar motornog ulja, a određuje se brojem koji se obično nalazi na etiketi ulja. Na primer, 10W-40 označava da je ulje pogodno za rad u širem temperaturnom opsegu. Ako živite na mestu gde su temperature niže, možete razmotriti niži broj viskoziteta, dok za visoke temperature birate veći broj. Slikovito rečeno, viskozitet predstavlja koliko je ulje tečno pri određenoj temperaturi.

Zašto je odabir adekvatnog viskoziteta važan?

Ulje većeg viskoziteta, nego što motor zahteva, daje veće otpore pri kretanju, teže prodire u radne zazore i otežava pokretanje motora. Ulje manjeg viskoziteta, od onog što motor zahteva, ima znatno manju otpornost. Lakše se može razoriti pod dejstvom pritiska koji vlada između kliznih površina. Tako može doći do dodira metala o metal i na taj način povećati (ubrzati) habanje delova u kontaktu.

Različite vrste motocikala, poput sportskih, touring motocikala ili off-road motora, zahtevaju specifične karakteristike motornog ulja. Na primer, sportski motocikli mogu zahtevati ulje koje pruža bolje performanse pri visokim temperaturama i opterećenjima.

Kada je vreme za promenu ulja?

Česte vožnje na kratke staze, vožnje po gradu s čestim stajanjem i pokretanjem, ili vožnje u uslovima visoke temperature, mogu dovesti do potrebe za češćim menjanjem ulja. Ovi uslovi mogu ubrzati habanje ulja. Ako primetite promene u boji ili konzistenciji ulja prilikom provere nivoa ulja, razmislite o zameni istog. Takođe, slušanje promena u zvuku motora ili bilo kakvih neobičnosti tokom vožnje mogu biti znak da je vreme za zamenu ulja.

Mnogi proizvođači preporučuju zamenu na određenom broju pređenih kilometara. Na primer, interval zamene može biti svakih 5.000 do 10.000 kilometara, ali opet, ovo zavisi od specifičnih preporuka proizvođača.

Koje su razlike između sintetičkog, polusintetičkog i mineralnog ulja?

- Mineralno ulje dobijeno je iz sirove nafte, ovo ulje je ekonomično, ali može brže gubiti svoje performanse u odnosu na sintetičke varijante.

- Sintetičko ulje je napravljeno laboratorijski, ono nudi bolje performanse u ekstremnim uslovima temperature i duže traje, ali je i skuplje. Ako koristite sintetičko ulje, možete produžiti interval između zamena ulja.

- Polusintetičko ulje kombinuje karakteristike mineralnog i sintetičkog ulja, pružajući dobar balans performansi i cene.

Pažljivo čitajte etikete na bocama ulja. Tamo ćete pronaći informacije o viskozitetu, specifikacijama (poput API oznake), te eventualnim dodacima poput aditiva koji poboljšavaju performanse ulja.

Ukoliko ipak i pored svih provera i podataka niste sigurni koje ulje je adekvatno za vaš motor, Ipone nudi svoju pretragu ulja po modelima motora.

Gde da nađem ovu pretragu i kako pronaći najbolje ulje za motor sa njom?

Pretraga se nalazi na naslovnoj stranici Ipone.rs sajta ili možete pristupiti jednostavnim klikom ovde. Ono što je potrebno jeste da odaberete brend svog motora, potom model motora i godinu proizvodnje ukoliko je potrebno (za neke modele nije potrebno unositi godinu proizvodnje).

Kako odabrati

Nakon tih odabira Ipone vam izbaci koje je ulje adekvatno za vaš motor. Trenutno je pretraga moguća samo na engleskom jeziku i povezana je sa zvaničnim Ipone sajtom. Da bi ste poručili ove proizvode morate se vratiti na naš sajt ipone.rs i u pretrazi ukucati naziv ulja koje vam je preporučeno. 

Takođe, za sva pitanja možete pozvati naše komercijaliste na broj 021/456-789.